ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΡΑΣΗΣ
Με αφορμή την πανδημία, το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας πραγματοποιεί ανά 15νθήμερο συναντήσεις με εκπροσώπους των εταιρειών μελών του, συλλογικούς φορείς, την ακαδημαϊκή κοινότητα καθώς και φίλους του, όπου συζητώνται συγκεκριμένα θέματα, καταγράφονται απόψεις και προτάσεις.
Μετά τη σύντομη τοποθέτηση του Προέδρου του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας κου Σίμου Αναστασόπουλου και την παρουσίαση της ανταγωνιστικής θέσης της Ελλάδας σύμφωνα με τις διεθνείς Εκθέσεις από την ΓΔ Δρ Bενετία Κουσία, ακουλουθεί σύντομη παρουσίαση του κάθε θέματος από έμπειρο και διακεκριμένο ομιλητή.
Τετάρτη 27 Μαίου 2020
Φιλοξενία και κλάδος Τουρισμού σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Aldemar Resorts, ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξειδίων και Τουρισμού η Ελλάδα το 2019 βρισκόταν στην 25η θέση έχοντας ανέβει από την 31 το 2015. Αυτό όμως δεν είναι καθόλου αρκετό όταν ο τουρισμός αποτελεί πάνω από 10% του ετησίου εθνικού εισόδήματος στο οποίο απασχολείται το 13% του ανθρώπινου Δυναμικού και επηρεάζει, σε κάποιες από τις περιφέρειές, μέχρι και το 80% του ετησίου δηλωμένου εισοδήματός τους.
Η πανδημία έφερε στην επιφάνεια χρονίζοντα προβλήματα όπως αυτά που αφορούν στην έλλειψη εθνικού στρατηγικού σχεδίου το οποίο μάλιστα να ανήκει στην προσωπική ατζέντα του Πρωθυπουργού, ώστε η διαδικασία λήψης αποφάσεων να είναι συντομότερη και η εικόνα πιο ολοκληρωμένη. Θέματα αειφόρου ανάπτυξης του τουρισμού χωρίς επιβαρυντικές συνέπειες για το περιβάλλον (χλωρίδα, πανίδα, φυσικούς πόρους, κλπ) και με ιδιαίτερη σημαντική αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και ενίσχυση των υποδομών και των τεχνολογιών, θα φέρουν σίγουρα το τουριστικό προϊόν σε μία ανταγωνιστικότερη θέση προσθέτοντας προστιθέμενη αξία και άρα επιτυγχάνοντας καλύτερες αποδόσεις.
Η κατάταξή της Ελλάδας στην 119η θέση από τις 140 χώρες όσον αφορά το επιχειρηματικό περιβάλλον και στην 111η ως προς την ανταγωνιστικότητα των τιμών μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί ώστε να μας ενδιαφέρει η μέση κατά κεφαλή δαπάνη και όχι ο αριθμός των επισκεπτών. Τα σοβαρότατα θέματα χρηματοδότησης και στήριξης του τουρισμού μέσα σε ένα μικρό δημοσιονομικό χώρο που διαθέτει η Ελλάδα είναι άσκηση για θαρραλέους λύτες και απαιτεί ξεχωριστή συνάντηση. Η συζήτηση αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει και την εξέλιξη των πιστώσεων στην Ελλάδα με παρόντες όλους τους εμπλεκόμενους.
Νέες καινοτόμες προτάσεις για άμεση παρέμβαση είναι δύσκολο να διατυπωθούν. Η ανάγκη ενός καινοτόμου εθνικού σχεδίου για τον τουρισμό με ολιστική προσέγγιση είναι απαραίτητη για να αποφευχθούν και οι συνήθεις πυροσβεστικές κινήσεις.