ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΡΑΣΗΣ
Με αφορμή την πανδημία, το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας πραγματοποιεί ανά 15νθήμερο συναντήσεις με εκπροσώπους των εταιρειών μελών του, συλλογικούς φορείς, την ακαδημαϊκή κοινότητα καθώς και φίλους του, όπου συζητώνται συγκεκριμένα θέματα, καταγράφονται απόψεις και προτάσεις.
Μετά τη σύντομη τοποθέτηση του Προέδρου του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας κου Σίμου Αναστασόπουλου και την παρουσίαση της ανταγωνιστικής θέσης της Ελλάδας σύμφωνα με τις διεθνείς Εκθέσεις από την ΓΔ Δρ Bενετία Κουσία, ακουλουθεί σύντομη παρουσίαση του κάθε θέματος από έμπειρο και διακεκριμένο ομιλητή.
Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020
H Ανταγωνιστικότητα των Περιφερειών και ο Ρόλος της στην Αποτελεσματικότερη Αξιοποίηση των Κοινοτικών Κονδυλίων
- Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων
- Lewis Dijkstra, Deputy Head of the Economic Analysis in the DG Regio (regional & Urban Policy), EU
- Paola Annoni, Prinicpal Statistician, DG Regio, EU
Ιδιαίτερα ευχαριστούμε θερμά τους προσκεκλημένους ομιλητές μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση κκ
- Paola Annoni, Principal Statisticien, DG Regio, EU
- Lewis Dijkstra, Deputy Head of the Economic Analysis in the DG Regio (regional & Urban Policy), EU
Ευχαριστούμε επίσης τον Αξιότιμο Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κο Άδωνη Γεωργιάδη για την τιμητική του παρέμβαση. Παρόλο ολιγόπλεπτη μας τίμησε για να υπογραμμίσει την κρισιμότητα του θέματος της ανταγωνιστικότητας για τις περιφέρειες, οι οποίες ακολουθώντας το κοινό παράδειγμα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών υστερούν κατά πολύ από την πρωτεύουσα (περιφέρεια) Αττική.
Επίσης ευχαριστούμε τους κκ Chris Allen από την Ευρωπαϊκή Ένωση, Athens Office, τον κ. Δημήτρη Παπαστεργίου Δήμαρχο Τρικκαίων και Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, τον καθηγητή Οικονομικών κ. Πάνο Τσακλόγλου και τον κο Χρήστο Ιωάννου, Διευθυντή Εργασιακών θεμάτων του ΣΕΒ για τις χρήσιμες συμπληρωματικές παρεμβάσεις τους.
Ως ανταγωνιστικότητα των περιφερειών ορίζεται η ικανότητα της κάθε περιοχής να προσφέρει ένα ελκυστικό και βιώσιμο περιβάλλον τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους κατοίκους ώστε να ζουν και να εργάζονται εκεί.
Η ΕΕ παρακολουθεί την τελευταία δεκαετία (από το 2010 και για κάθε μία τριετία) τον Δείκτη Περιφερειακής Ανταγωνιστικότητας (RCI) προκειμένου να μετρήσει την μακροπρόθεσμη δυναμική μιας περιοχής διερευνόντας συγχρόνως και τις όποιες αδυναμίες και ισχυρά σημεία της, ώστε να μπορεί να κατατάξει (ως προς την ανταγωνιστικότητα της) την κάθε περιοχή σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ αλλά και να την συγκρίνει με τις περιοχές που έχουν παρόμοιο ΑΕΠ[1].
Παρατηρούμε ότι παρόλο που η Ελλάδα ανήκει στην 4η κατηγορία ως προς το ΑΕΠ της έχει αρκετό δρόμο να διαβεί προκειμένου να φτάσει τους «συναγωνιστές» της.
Ο «δείκτης» αποτελείται από τα 74 δείκτες οι οποίοι έχουν ομαδοποιηθεί σε 11 κατηγορίες και έχουν ταξινομηθεί σε 3 υποδείκτες που ορίζουν α) τις Βασικές προϋποθέσεις, β) την αποτελεσματικότητα και γ) τους συντελεστές καινοτομίας που είναι απαραίτητοι για την ανταγωνιστικότητα μιας περιοχής. Στην ιστοσελίδα μας έχουμε αναρτήσει την παρουσίαση της κας Paola Annoni.
Χρειάζεται όμως να συγκρατήσουμε ότι τα κενά στην ανταγωνιστικότητα των περιφερειών δεν είναι και πολύ διαφορετικά από εκείνα που αποτελούν δυστυχώς κοινό -κακό- τόπο για την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας ως χώρα, όπως:
- Η ποιότητα των θεσμών
- Η ποιότητα της βασικής εκπαίδευσης και ειδικά της επαγγελματικής
- Η αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας, και
- Ο βαθμός ετοιμότητας της αγοράς σε θέματα τεχνολογίας κι επικοινωνιών.
Η 3ετής έκθεση RCI είναι ένα εργαλείο που αφού το γνωρίσουν καλλίτερα οι περιφέρειες, μπορεί
- να βοηθήσει τις περιφέρειες να γίνουν ελκυστικότερες προς τους επενδυτές ώστε να διευκολύνουν τις όποιες επενδύσεις αποφασίσουν,
- να καταβληθούν συστηματικές προσπάθειες ώστε τα ακαδημαϊκά ιδρύματα να συνδεθούν με τον επιχειρηματικό κόσμο για την παραγωγή συγκεκριμένων καινοτομιών και όχι γενικόλογων θεωριών, και
- να δημιουργηθεί ένα δίκτυο με τις περιφέρειες και τους δήμους ώστε να καθιερωθούν καλές πρακτικές σχετικά με την διαμόρφωση στρατηγικών πλάνων για τις περιφέρειες.
Ισως τώρα είναι μία χρησή ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε, μαζί και με άλλες συλλογικότητες της χώρας, τη διαμόρφωση του νέου ΕΣΠΑ ώστε μαζί με την χρησιμοποίηση του RCI να προτεραιοποιηθούν τα σημεία όπου θα δαπανηθούν οι ευρωπαϊκοί και άλλοι πόροι με στόχο την μεγαλύτερη ισότητα μέσα από την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.