Είναι οι λέξεις που μας απομακρύνουν από τη συνεννόηση ή οι έννοιες που κρύβουν;
Πώς να συνομιλήσουμε και να έρθουμε σε επαφή με τον «άλλον» όταν μερικές ή πολλές φορές η σημασία των λέξεων είναι απαγορευτική για τη συνεννόηση;
Ποιοι είναι αυτοί οι όροι που επηρεάζουν τον Κοινωνικό Διάλογο και τον απομακρύνουν από την ειλικρινή κατάληξη των εργασιών ανάμεσα στους εργοδότες, τους εργαζομένους και το κράτος;
Η στήλη αυτή αποτελεί έναν τόπο συνεννόησης, έναν κόμβο μάθησης, ένα τραπέζι διαλόγου για να ερμηνεύσουμε, να αποσαφηνίσουμε, να αναθεωρήσουμε και να διακρίνουμε ομοιότητες και διαφορές λέξεων ή όρων που χρησιμοποιούμε καθημερινά και πάντα με αυθεντικότητα.
Οι όροι που αναλύονται προέρχονται από το «Γλωσσάρι για την Αγορά Εργασίας. Οι λέξεις πίσω από τον διάλογο» της Δρ Βενετίας Κουσία, από τις Εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ 2023.
Oι ορισμοί της εβδομάδας
εκπαίδευση [education] = Παραδοσιακά η εκπαίδευση έληγε με την εκκίνηση της επαγγελματικής ζωής. Τα τελευταία 20 χρόνια τουλάχιστον η εκπαίδευση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την απασχολησιμότητα αλλά και την εξέλιξη της σταδιοδρομίας όλων των εργαζομένων κι έτσι εκτός από την παραδοσιακή τυπική εκπαίδευση αναφερόμαστε πολύ συχνά στην άτυπη εκπαίδευση η οποία είναι και αυτή που ενισχύει τα άτομα να εξελιχθούν στον εργασιακό τους βίο.
τυπική και μη τυπική εκπαίδευση = Τυπική εκπαίδευση είναι εκείνη που παρέχεται στο πλαίσιο του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος και οδηγεί στην απόκτηση πιστοποιητικών αναγνωρισμένων σε εθνικό επίπεδο από τις δημόσιες αρχές και αποτελεί μέρος της διαβαθμισμένης εκπαιδευτικής κλίμακας. Η τυπική εκπαίδευση ήταν το κυριότερο μέσο απόκτησης γνώσεων μέχρι πριν από μερικά χρόνια. Παραμένει σε πολλές αγορές η κύρια πηγή απόκτησης γνώσεων ιδιαίτερα εκεί όπου οι πιστοποιήσεις δεν είναι διαδεδομένες ή έχουν χαμηλό κύρος. Η τυπική εκπαίδευση αφορά τον τρόπο ανάπτυξης των ταλέντων μιας οικονομίας. Το ποσοστό συμμετοχής των νέων και των ενηλίκων (15-64 ετών) κατά τους προηγούμενους 12 μήνες αξιολογεί την ύπαρξη της διά βίου εκπαίδευσης σε μια αγορά εργασίας. Η θέση της Ελλάδας τόσο για το 2021 όσο και για το 2022 ήταν η 44η (Ετήσια Έκθεση Ανταγωνιστικότητας Ταλέντων, INSEAD, 2021 και 2022). Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η μείωση του κόστους συμμετοχής σε διεθνή εκπαιδευτικά προγράμματα έχει αυξήσει και το κύρος και τη διάδοση της μη τυπικής εκπαίδευσης.
Πηγή: morningview.gr