Είναι οι λέξεις που μας απομακρύνουν από τη συνεννόηση ή οι έννοιες που κρύβουν;
Πώς να συνομιλήσουμε και να έρθουμε σε επαφή με τον «άλλον» όταν μερικές ή πολλές φορές η σημασία των λέξεων είναι απαγορευτική για τη συνεννόηση;
Ποιοι είναι αυτοί οι όροι που επηρεάζουν τον Κοινωνικό Διάλογο και τον απομακρύνουν από την ειλικρινή κατάληξη των εργασιών ανάμεσα στους εργοδότες, τους εργαζομένους και το κράτος;
Η στήλη αυτή αποτελεί έναν τόπο συνεννόησης, έναν κόμβο μάθησης, ένα τραπέζι διαλόγου για να ερμηνεύσουμε, να αποσαφηνίσουμε, να αναθεωρήσουμε και να διακρίνουμε ομοιότητες και διαφορές λέξεων ή όρων που χρησιμοποιούμε καθημερινά και πάντα με αυθεντικότητα.
Οι όροι που αναλύονται προέρχονται από το «Γλωσσάρι για την Αγορά Εργασίας. Οι λέξεις πίσω από τον διάλογο» της Δρ Βενετίας Κουσία, από τις Εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ 2023.
Oι ορισμοί της εβδομάδας
Κοινωνικοί εταίροι = Ο όρος «κοινωνικοί εταίροι» χρησιμοποιείται ευρέως στην Ευρώπη και αναφέρεται στους αντιπροσώπους της διοίκησης και των εργαζομένων (εργοδοτικών οργανώσεων). Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν ένα μοναδικό ρόλο στην κοινωνική και οικονομική διακυβέρνηση: εκπροσωπούν από όλες τις απόψεις τα συμφέροντα και τα προβλήματα του κόσμου της εργασίας, από τις συνθήκες εργασίας έως την ανάπτυξη της συνεχούς κατάρτισης καθώς και τον καθορισμό του μισθολογίου και ότι περιλαμβάνεται στις αμοιβές. Ειδικότερα, δικαιούνται να συμμετέχουν στον κοινωνικό διάλογο για λογαριασμό των μελών τους, οδηγώντας ενδεχομένως στην υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων για όλα τα θέματα που καλύπτουν με τη δικαιοδοσία τους. Μπορούν επίσης να δεσμεύουν τα μέλη τους με ορισμένες ενέργειες στις διαπραγματεύσεις. Αυτό διαχωρίζει τον κοινωνικό διάλογο και την ευρύτερη διαδικασία συλλογικής διαπραγμάτευσης και διαβούλευσης, είτε είναι διμερής μεταξύ αυτόνομων κοινωνικών εταίρων είτε τριμερής με τις δημόσιες αρχές, από έναν ευρύτερο δημοκρατικό διάλογο με οργανισμούς άλλων συμφερόντων.
Διαβούλευση = Κάθε πρόταση, κάθε νομοσχέδιο σε μια δημοκρατική διακυβέρνηση οφείλει να περνάει οπωσδήποτε από το στάδιο της διαβούλευσης. Αυτό απαιτεί ένα συγκεκριμένο εύλογο χρονικό διάστημα, μια κουλτούρα ανοιχτής επικοινωνίας, διαφάνεια των όρων και διευκόλυνση όλων όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στη διαβούλευση, ώστε να μπορούν να υποβάλλουν συγκεκριμένα τις αντιρρήσεις ή τις προτάσεις.
Διαφάνεια = Η διαφάνεια σ τις αποφάσεις ενδυναμώνει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στους εμπλεκόμενους. Ιδιαίτερα στις σχέσεις του Δημόσιου τομέα με τους πολίτες η τεχνολογία βελτίωσε τον βαθμό διαφάνειας η οποία αποτελεί ένα αναπόσπαστο στοιχείο του ευνοϊκού περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδυτών και αλλοδαπού ανθρώπινου δυναμικού. Η διαφάνεια είναι μια αξία η οποία διασφαλίζεται από τη χρήση της τεχνολογίας, είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που ενισχύεται από τις πρακτικές της ορθής διακυβέρνησης και είναι θεμελιώδης αρετή για τη δημιουργία και ενίσχυση της εμπιστοσύνης.
Πηγή: morningview.gr