Είναι οι λέξεις που μας απομακρύνουν από τη συνεννόηση ή οι έννοιες που κρύβουν;
Πώς να συνομιλήσουμε και να έρθουμε σε επαφή με τον «άλλον» όταν μερικές ή πολλές φορές η σημασία των λέξεων είναι απαγορευτική για τη συνεννόηση;
Ποιοι είναι αυτοί οι όροι που επηρεάζουν τον Κοινωνικό Διάλογο και τον απομακρύνουν από την ειλικρινή κατάληξη των εργασιών ανάμεσα στους εργοδότες, τους εργαζομένους και το κράτος;
Η στήλη αυτή αποτελεί ένα τόπο συνεννόησης, ένα κόμβο μάθησης, ένα τραπέζι διαλόγου για να ερμηνεύσουμε, να αποσαφηνίσουμε, να αναθεωρήσουμε και να διακρίνουμε ομοιότητες και διαφορές λέξεων ή όρων που χρησιμοποιούμε καθημερινά και πάντα με αυθεντικότητα.
Οι όροι που αναλύονται προέρχονται από το «Γλωσσάρι για την Αγορά Εργασίας. Οι λέξεις πίσω από τον διάλογο» της Δρ Βενετίας Κουσία, από τις Εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ 2023.
αγορά εργασίας = Η αγορά εργασίας δεν είναι συνώνυμο με την αγορά των καταρτιζόμενων ή των εκπαιδευόμενων. Όμως, επηρεάζεται πάρα πολύ από το αποτέλεσμα της κατάρτισης και της εκπαίδευσης. Η αγορά εργασίας είναι ένας από τους κύριους πυλώνες που προσδιορίζουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Αφορά αφενός τις συνθήκες που επικρατούν στο κανονιστικό πλαίσιο ώστε να διασφαλίζεται η ευελιξία των εργοδοτών χωρίς να κινδυνεύει η ασφάλεια των εργαζομένων και αφετέρου την αξιοκρατία και την κινητροδότηση ώστε να αποφεύγονται οι μη τυπικές μορφές απασχόλησης και να διευρύνεται η απασχόληση, αξιοποιώντας όλο και μεγαλύτερα τμήματα του ενεργού πληθυσμού της κάθε χώρας. Τα λίγα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει κάνει βήματα μπροστά, αλλά ο δρόμος προς την πραγματικά αποτελεσματική αγορά εργασίας είναι μακρύς. Το 2019 ήμασταν στην 133η θέση (επί συνόλου 141 χωρών) όσον αφορά την ευελιξία και στην 97η θέση όσον αφορά την αξιοκρατία (Παγκόσμιος Δείκτης Ανταγωνιστικότητας, World Economic Forum, 2019).
τυπική αγορά εργασίας = Η αγορά εργασίας
όπου όλοι οι εργαζόμενοι είναι δηλωμένοι στις δημόσιες αρχές με σωστά ωράρια και λαμβάνουν όσα αναφέρονται στη σύμβαση εργασίας τους καθώς και στην ημερήσια κάρτα εργασίας αφορά την τυπική αγορά εργασίας. Οι αδήλωτες υπερωρίες είναι το συχνότερο φαινόμενο υπονόμευσης της τυπικής αγοράς εργασίας. Τα κίνητρα ή τα αντικίνητρα που παρέχονται από μια Δημόσια Διοίκηση αποτελούν έναν από τους δείκτες που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της αγοράς εργασίας ως προς την αποτελεσματικότητά της. Η Ελλάδα το 2019 ως προς την κινητροδότηση μέσω των επιβαρύνσεων από μη μισθοδοτικό κόστος κατελάμβανε την 117η θέση (Παγκόσμιος Δείκτης Ανταγωνιστικότητας, World Economic Forum, 2019). Ο ILO έχει αναλάβει στο παρελθόν εκστρατείες ενημέρωσης της αγοράς για τα οφέλη της ένταξης στην τυπική αγορά εργασίας μεγαλύτερου αριθμού εταιρειών καθώς των εργαζομένων.
Πηγή: morningview.gr