ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΡΑΣΗΣ
Με αφορμή την πανδημία, το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας πραγματοποιεί ανά 15νθήμερο συναντήσεις με εκπροσώπους των εταιρειών μελών του, συλλογικούς φορείς, την ακαδημαϊκή κοινότητα καθώς και φίλους του, όπου συζητώνται συγκεκριμένα θέματα, καταγράφονται απόψεις και προτάσεις.
Μετά τη σύντομη τοποθέτηση του Προέδρου του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας κου Σίμου Αναστασόπουλου και την παρουσίαση της ανταγωνιστικής θέσης της Ελλάδας σύμφωνα με τις διεθνείς Εκθέσεις από την ΓΔ Δρ Bενετία Κουσία, ακουλουθεί σύντομη παρουσίαση του κάθε θέματος από έμπειρο και διακεκριμένο ομιλητή.
Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020
Η Συμβολή της Μεταποίησης στο ΑΕΠ της Ελλάδας.
- Αθανάσιος Σαββάκης, Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Πρόεδρος του ΣΒΕ,
- Μιχάλης Στασινόπουλος, Ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Μέλος ΔΣ της Ελληνικής Παραγωγής
- Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ
- Γιάννης Τσερέπας, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ)
Ευχαριστούμε επίσης για τις παρεμβάσεις τους τον κ. Μυλωνά (ΑΛΟΥΜΙΛ), τον A.Αγγελόπουλο (Aledmar), τον κ. Φιλιόπουλο (Enterprise Greece), τον κο Χρ. Ιωάννου (ΣΕΒ), τον κ. Π.Δούκα (Δήμαρχο Σπάρτης), τον κ. Κ. Κουκούντζο (KLEEMAN), κ. Γ. Χαντζηνικολάου (Πρόεδρος Τρ. Πειραιώς και αντιπρόεδρος Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας) καθώς και τους κκ Π.Τσακλόγλου (καθηγητής ΕΚΠΑ) και Β.Καφάτο (Deloitte) από το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του CompeteGR.
Σύμφωνα με τις διεθνείς εκθέσεις ανταγωνιστικότητας (WEF, IMD, World Bank, κλπ) τις οποίες συνοπτικά αναφέρουμε στην εισαγωγική σελίδα της ιστοσελίδας μας www.competegr.org ως «ανταγωνιστικές επιδόσεις της Ελλάδας» υπάρχουν αρκετοί παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν αφ ενός την μεγέθυνση του δευτερογενούς τομέα και αφ ετέρου τον προσανατολισμό του προς τη δημιουργία διεθνώς εμπορευσίμων προϊόντων. Οι παράγοντες αυτοί επηρεάζουν τους δείκτες ανταγωνιστικότητας και αφορούν ευρύ πλέγμα δραστηριοτήτων. Οριμένες λέξεις κλειδιά που απαιτούν την προσοχή μας είναι το επιχειρηματικό οικοσύστημα, η στελέχωση με τεχνικό (111/140) και υψηλής εξειδίκευσης προσωπικό 123/140), η ευελιξία της αγοράς εργασίας (110/140) αλλά και η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, η σύνδεση της έρευνας και καινοτομίας με τις επιχειρήσεις με συνεργασίες πολλαπλών φορέων (123/140) , η δημιουργία clusters (127/140), οι διαδικασίες ιδιοκτησίας (107/140) η χρήση γής (135/140), η χρήση των υδάτινων πόρων (113/140), η ποιότητα του σιδηροδρομικού δικτύου (77/140). Μήπως θα έπρεπε να είχαμε Το Παρατήριο της Ανταγωνιστικότητας να γνωματεύει σε κάθε καινούργιο Νομοσχέδιο;
Ο Covid-19 δημιούργησε κάποιες ευκαιρίες, ώστε πολλά από τα χρόνια προβλήματα (όπως πχ τα εργασιακά) να αντιμετωπιστούν με ταχύτητα αλλά και θα μπουν σε ένα σταθερό πλαίσιο ώστε να διατηρηθούν και στο μέλλον.
Προφανώς χρειάζονται τομές και επαναπροσέγγιση του Στρατηγικού Σχεδίου για την Βιομηχανία, ώστε να αποκτήσουμε και σύγχρονα εργαλεία διαχείρισης του ρίσκου, και να έχουμε προτάσεις που να λαμβάνουν υπόψη τόσο το Green Deal (σεβόμενοι τους 17 στόχους αειφορίας των ΗΕ και λαμβάνοντας μέτρα να μην επιβαρύνουν το κόστος).
Για να απομακρυνθούμε από την παραγωγή εμπορευμάτων χαμηλής αξίας (commodities) θα πρέπει να κάνουμε μία λεπτομερή ανάλυση όχι μόνο των δυνατών μας σημείων αλλά και εκείνων που υστερούμε προκειμένου να αποφασίσουμε τι θα σταματήσουμε να κάνουμε. Ορισμένες φορές χρειάζεται να αφαιρέσεις για να κάνεις καλύτερα τα άλλα που θα δώσεις προτεραιότητα. Και σε αυτό το σημείο έχουμε μερίδιο ευθύνης όλοι: και το κράτος, και οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι. Και φυσικά χρειάζεται να αποφασιστεί η ποιότητα που θέλουμε να έχουμε στην αλυσίδα αξίας.
Η μάχη των ιδεών και της κοινής γνώμης πρέπει να κερδιθεί ώστε η μεταποίηση να αποκτήσουν μία μεγαλύτερη θέση τόσο στο ΑΕΠ όσο και στον Ενεργό πληθυσμό και να έχουμε ένα ΑΕΠ που θα μεγαλώσει από την συνεργασία και όχι από τις συγκρούσεις των κλάδων. Η μεταποίηση χρειάζεται το δικό της όραμα εναρμονισμένο με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες (πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη, υγεία και κοινωνική συνοχή).