Η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στις 15 κορυφαίες επιλογές χωρών επενδυτικής μετανάστευσης σε έξι παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, των δυνατοτήτων κέρδους, της εξέλιξης της σταδιοδρομίας, των προοπτικών απασχόλησης, της οικονομικής κινητικότητας και της βιωσιμότητας.
Η επενδυτική ευκαιρία και η μετανάστευση λόγω αυτής, σχετίζεται με το κατά πόσο μια χώρα προσφέρει ένα καλό περιβάλλον για εκπαίδευση, σταδιοδρομία, απασχόληση, οικονομική ευημερία και φυσικά βιωσιμότητα.
Με βάση τον δείκτη για το 2024, η Ελλάδα κατατάσσεται 15η χώρα παρουσιάζοντας συνολική βαθμολογία μόλις 52/100 στον «Δείκτης Ευκαιριών Henley» με πρώτη χώρα την Ελβετία (88/100) να ξεχωρίζει για τη δυνατότητα εσόδων (100) και την επαγγελματική ανέλιξη (95), επιβεβαιώνοντας τη θέση της ως παγκόσμιο οικονομικό και εκπαιδευτικό κέντρο. Ακολουθούν η ΗΠΑ (82/100) με προοπτικές απασχόλησης (94/100) και την υψηλή εκπαίδευση (76/100). Οι χώρες που θα μπορούσαν όμως να συγκριθούν με την Ελλάδα όπως η Ισπανία, την Ιταλία και η Πορτογαλία κατατάσσονται λίγο υψηλότερα στην 10η, 11η και 14η αντίστοιχα.
Οι χώρες αυτές μοιράζονται την ίδια αγωνία για την αγορά εργασίας, με χαμηλές προοπτικές απασχόλησης να περιορίζουν τις δυνατότητες των πολιτών τους. Η Ελλάδα, με βαθμολογία 46/100, υστερεί σημαντικά, ενώ η Ισπανία (63), η Ιταλία (58) και η Πορτογαλία (47) παρουσιάζουν μικρά αλλά ελπιδοφόρα πλεονεκτήματα. Παράλληλα, οι τρείς χώρες δείχνουν αξιοσημείωτη επίδοση στο πεδίο της οικονομικής κινητικότητας με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να αγγίζουν το 92-93/100 και την Πορτογαλία να φτάνει μόλις το 44/100. Η Ελλάδα μένει πίσω στην βαθμό βιωσιμότητας με 52/100 και ακολουθούν Ιταλία (59) και Ισπανία (61) με την Πορτογαλία να πετυχαίνει 92/100.
Η δυνατότητα εσόδων αναδεικνύεται ως το αδύναμο σημείο της Ελλάδας, που περιορίζεται στη βαθμολογία 40/100. Η Ιταλία (50), η Ισπανία (47) και η Πορτογαλία (46) βρίσκονται σε καλύτερη πορεία οικονομικής ανάπτυξης. Παρόμοια εικόνα επικρατεί και στην επαγγελματική ανέλιξη, όπου η Ισπανία (60) και η Ιταλία (61) υπερέχουν, αφήνοντας την Ελλάδα (37) και την Πορτογαλία (42) να παλεύουν για να ενισχύσουν τις ευκαιρίες καριέρας. Στην επαγγελματική ανέλιξη η Ελλάδα έχει τη χαμηλότερη βαθμολογία από όλους τους τομείς ευκαιριών. Στον τομέα της εκπαίδευσης, η Ισπανία (58) και η Ιταλία (53) παρουσιάζουν μια μικρή αλλά ουσιαστική υπεροχή, σε αντίθεση με την Ελλάδα (43) και την Πορτογαλία (44), οι οποίες αγωνίζονται να συμβαδίσουν με τις απαιτήσεις ενός παγκοσμιοποιημένου κόσμου.
Η Ελλάδα υπολείπεται στους περισσότερους δείκτες, αλλά οι κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει με τις υπόλοιπες χώρες της Νότιας Ευρώπης τονίζουν την ανάγκη για συλλογική δράση. Παρά τις αδυναμίες, η Ελλάδα μπορεί να εμπνευστεί από τις ελαφρώς πιο ενισχυμένες επιδόσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας, αξιοποιώντας τις εμπειρίες τους για να ενισχύσει την αγορά εργασίας, την εκπαίδευση και τις ευκαιρίες για την επόμενη γενιά. Κυρίως, η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα όπως η διαφθορά και η γραφειοκρατία, που αποθαρρύνουν επενδύσεις και περιορίζουν την ανάπτυξη. Παράλληλα, η βελτίωση στις συνθήκες εργασίας και η καταγραφή των αναγκών θέσεων εργασίας ανά περιφέρεια με τη συνεργασία όλων των φορέων που εμπλέκονται, μπορεί αν όχι να ανακόψει τη διαρροή ανθρώπινου κεφαλαίου αλλά να θέσει τις βάσεις για να καταγράψει τις ευκαιρίες που δεν έχουμε αξιοποιήσει ή αναδείξει ακόμα και να δουλέψει με αυτές.
Μην λησμονούμε, πως κάθε ευκαιρία δεν γίνεται ορατή από όλους, αν δεν βλέπουμε εμείς υπάρχουν άλλοι που ενδεχομένως τις βλέπουν και αν τελικά υπό αυτές τις συνθήκες είναι πολύ περιορισμένες, είναι η ώρα να αρχίσουμε να τις δημιουργούμε.!
Δρ. Βενετία Κουσία
Εκτελεστική Διευθύντρια CompeteGR
Πηγή: morningview.gr