Όραμα & Αποστολή
Το Συμβούλιο της Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας είναι η αυθεντία σε θέματα ανταγωνιστικότητας και πρωτοστατεί σε κάθε πρωτοβουλία προκειμένου η οικονομία μας να γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική ώστε και η κοινωνία να ευημερεί.
Δεσμευόμαστε για συστηματικές δράσεις οι οποίες στοχεύουν στην εξεύρεση λύσεων και υποβολή προτάσεων με σκοπό την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων σε στρατηγικούς τομείς προκειμένου τόσο οι επιχειρήσεις όσο και η χώρα να απελευθερώσουν το δυναμικό τους.
Ιδρυτικά Μέλη
Διοικούσα Επιτροπή
Σίμος Αναστασόπουλος
ΣΙΜΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Πρόεδρος Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών και Επιχειρηματικότητας (ΣΑΕΕ)
Πρόεδρος Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας
Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ΠΕΤΣΙΑΒΑΣ Α.Ε.
Επίτιμος Πρόεδρος ΕλληνοΑμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου
Ο Σίμος Αναστασόπουλος είναι απόφοιτος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και κάτοχος πτυχίου Master’s of Science της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών Αυτοκινήτων του Πανεπιστημίου του Michigan στο Ann Arbor.
Μετά τις σπουδές του στο Michigan εργάσθηκε για δύο χρόνια στη General Motors Corporation, σαν Μηχανικός εξέλιξης αυτοκινήτων, στο Πεδίο Δοκιμών στο Milford, Michigan. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1986, εκπλήρωσε την στρατιωτική του θητεία, και εντάχθηκε στο δυναμικό της ΠΕΤΣΙΑΒΑΣ Α.Ε. Το 2002 ανέλαβε χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας και το 2013 και χρέη Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.
Τον Ιούλιο του 2020 ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου στο Σύνδεσμο ΑΕ & ΕΠΕ.
Είναι επίτιμος Πρόεδρος του ΕλληνοΑμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, του οποίου διετέλεσε Πρόεδρος από τον Ιούνιο του 2013 έως τον Ιούνιο του 2019, ενώ διατελεί εκλεγμένος Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας. Επίσης είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και μέλος του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών).
Ο Σίμος Αναστασόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957, είναι παντρεμένος με τη Πέγκυ Πετσιάβα και έχουν δύο κόρες.
Γιώργος Χαντζηνικολάου
Ο κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου είναι Πρόεδρος, μη εκτελεστικό μέλος, του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς και κατέχει επίσης τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Επίσης, ασκεί τα καθήκοντα του Πρόεδρου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Ο κ. Χαντζηνικολάου έχει επίσης εκλεγεί Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, φορέα εκπροσώπησης των ελληνικών και ξενών πιστωτικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Ο κ. Χαντζηνικολάου έλαβε διδακτορικό στα χρηματοοικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, όπου και έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο MBA. Είναι κάτοχος πτυχίου από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Κατά το μεγαλύτερο διάστημα των πάνω από 35 χρόνων της σταδιοδρομίας του, κατείχε θέσεις υψηλής ευθύνης σε διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.
Ο κ. Χαντζηνικολάου εργάσθηκε ως Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος στη Διεθνή Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων ISDA στο Λονδίνο τα τελευταία 6 έτη (2011-16), όπου διετέλεσε και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της. Προηγουμένως, κατείχε υψηλές διοικητικές θέσεις, για περισσότερα από 25 χρόνια, στις αγορές παραγώγων και ομολογιακών τίτλων σε διάφορους διεθνείς τραπεζικούς οργανισμούς, όπως η Dresdner Kleinwort Benson, η Bank of America, Merrill Lynch και η UBS στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.
Ο κ Χαντζηνικολάου ξεκίνησε την καριέρα του στην Παγκόσμια Τράπεζα στην Ουάσιγκτον. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία σε θέσεις ευθύνης και στην Ελλάδα, έχοντας διατελέσει Διευθύνων Σύμβουλος στην ΤΒΑΝΚ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Αθανάσιος Σαββάκης
Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της SavvyCan AE – Hellenic Metal Packaging. Διευθύνων Σύμβουλος της BioSolids ΑΕ (βελτιωτικά εδάφους). Μέτοχος της National Can Hellas A.E.. Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος. Μέλος Δ.Ε. του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ). Γ’ Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Γραμματέας του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας. Μέλος Δ.Σ. της Ελληνικής Παραγωγής – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη. Μέλος Δ.Σ. του Ελληνικού Συνδέσμου Επιχειρηματικών Πάρκων (ΕΣΕΠΠΑ). Αντιπρόεδρος ΔΣ του Κέντρου Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ). Μέλος Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ). Μέλος Δ.Σ. του Συνδέσμου Παραγωγών & Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ). Μέλος Δ.Σ. του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ). Μέλος Δ.Σ. του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (IMMA).
Κάτοχος ΜΒΑ από το University of Stirling (UK), BSc in Business Studies & Economics από το University of Surrey (RIHE). Certified Lead Assessor για συστήματα BSEN ISO, από το Scottish Quality Management Center του University of Stirling. Εχει παρακολουθήσει το INSEAD Executive Education Program (Negotiation Dynamics & Strategic Management). Κάτοχος του Certificate in Purchasing and Supply Chain Management του International Federation of Purchasing & Supply Management.
Μιλάει Αγγλικά και Ιταλικά.
Δρ. Βενετία Κουσία
Η μακρόχρονη πορεία της Δρ Βενετίας Κουσία εστιάζεται κυρίως
- Στην Οργάνωση και τη Διοίκηση νεοσύστατων εταιρειών
- Στην Ανασυγκρότηση – Αναδιοργάνωση εταιρειών,
- Στον Στρατηγικό Σχεδιασμό και την Ανάπτυξη Προϊόντων και Υπηρεσιών με στόχο την αειφορία,
- Στη Συμβουλευτική Διοικητικών Συμβουλίων επιχειρήσεων, οργανισμών και ΜΚΟ σε θέματα Εταιρικής Διακυβέρνησης.
Ως Γενική Διευθύντρια του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας σχεδιάζει, αναπτύσσει και υλοποιεί συλλογικές πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων και της Ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας.
Ως μέλος Δ.Σ. αξιόπιστων επαγγελματικών φορέων, όπως το Ελληνο-Αμερικανό Εμπορικό Επιμελητήριο κάνει πράξη τα πιστεύω της για την ενεργό συμμετοχή στα κοινά.
Είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος (Ph.D) στο Στρατηγικό Σχεδιασμό Χρηματο-οικονομικών υπηρεσιών, Μεταπτυχιακού (M.Phil.) στo Αγροτικό Marketing από το Πανεπιστήμιο του Newcastle Upon Tyne της Μεγάλης Βρετανία. Το πρώτο της πτυχίο BSc το απέκτησε από το The American College in Business Administration.
Στο πλαίσιο της διαρκούς επιμόρφωσής της παρακολούθησε δύο φορές προγράμματα για θέματα ηγεσίας στο INSEAD (2006 και 2004), και το 2017 απέκτησε το Professional Diploma for Non-Executive Directors από τους Financial Times με αντικείμενο την σωστή υλοποίηση του θεσμού της Εταιρικής Διακυβέρνησης.
Είναι μητέρα δύο παιδιών.
Μέλη ΔΣ
Γιάννης Σταύρου
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο του 1959. Σπούδασε Οικονομική Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Lyon II, Γαλλία και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές σε θέματα Ευρωπαϊκής Ενοποίησης στο Κολέγιο της Ευρώπης στην Bruges Βελγίου και στο London School of Economics and Political Science.
Από το 1983 έως το 1985 εργάστηκε ως βοηθός καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης και δίδαξε μαθήματα Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Διοίκησης.
Από το 2003 έως σήμερα εκλέγεται στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος στη θέση του Α’ Αντιπροέδρου – Εκτελεστικού.
Διετέλεσε Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πληροφοριών για Επιχειρήσεις (1987-1999), Εντεταλμένος Σύμβουλος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (2001-2003), Γενικός Διευθυντής της Εταιρίας Ανάπτυξης Ιδιωτικών Υποδομών Βορείου Ελλάδος (1997-2003) και Αντιπρόεδρος του IMESE Business School (2001-2003).
Είναι μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, της Logismos Συστήματα Πληροφορικής ΑΕ, της Χ. & Δ. Ορφανίδης ΑΒΕΕ και της Whale Graphics A.E.
Διετέλεσε επίσης, μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας (ΕΣΥΠ), του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), του Ελληνικού Ινστιτούτου Μετρολογίας, του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων ΑΕ, της ΚΡΙ-ΚΡΙ ΑΒΕΕ και της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων – Τμήμα Μακεδονίας.
Είναι παντρεμένος με την Ελένη Ορφανίδου και έχει μια κόρη.
Ηλίας Σπυρτούνιας
Ο Ηλίας Σπυρτούνιας φοίτησε στο Μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την αποφοίτηση του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μετέβη στις ΗΠΑ για μεταπτυχιακές σπουδές (δίπλωμα M.Sc. και Διδακτορικές σπουδές) στο τμήμα των ηλεκτρολόγων μηχανολόγων του Πανεπιστημίου της Βοστόνης. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ, συμμετείχε σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με διάφορους οργανισμούς, πανεπιστήμια και εταιρίες όπως η ΝΑSΑ, το ΜΙΤ, UNH κ.α. πάνω σε θέματα σχεδιασμού αναλογικών και ψηφιακών κυκλωμάτων για δορυφορικές επικοινωνίες. Το 1992 επέστρεψε στην Ελλάδα και μετά την εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας το 1994 εργάστηκε ως τεχνικός διευθυντής στην θυγατρική της Ιταλικής CITEC SpA., εταιρίας σχεδιασμού και παραγωγής συστημάτων επεξεργασίας φωνής και εικόνας. Από το 1997 μέχρι και το Φεβρουάριο του 2009 έχει διατελέσει στέλεχος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού αρχικά ως συνεργάτης του Προέδρου με αρμοδιότητες την επίβλεψη των πρώτων κατασκευαστικών εργασιών και εμπορική αξιοποίηση των παραγωγών του ΙΜΕ και εν συνεχεία ως διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» στην Πειραιώς 254 από την έναρξη της λειτουργίας του. Κατά την διάρκεια της θητείας του συνέβαλε ενεργά στην επέκταση, ανάπτυξη και λειτουργία του Κέντρου και την καθιέρωση του σε ένα από τους πλέον γνωστούς πολιτιστικούς χώρους στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Από το Μάρτιο του 2009 ο Ηλίας Σπυρτούνιας είναι Γενικός Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Γιάννος Κοντόπουλος
Ο κ. Κοντόπουλος έχει μακρά και επιτυχημένη διεθνή εμπειρία στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές. Ήταν Partner, Chief Macro Strategist στο CQS Fund στο Λονδίνο, με προϋπηρεσία σε UBS και Merrill Lynch, ενώ έχει διατελέσει CEO στη Eurobank Asset Management. Έχει εργαστεί σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις της χρηματαγοράς στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο και στην Αθήνα. Ξεκίνησε την καριέρα του στη Γουολ Στριτ στην Salomon Brothers. Έχει διατελέσει Managing Director σε δύο από τις μεγαλύτερες διεθνείς τράπεζες επενδύσεων, όπως η UBS και η Merrill Lynch, όπου δημιούργησε και διηύθυνε μεγάλες ομάδες κορυφαίων αναλυτών, χτίζοντας ένα εκτεταμένο διεθνές δίκτυο επαφών με μεγάλους και σημαντικούς επενδυτικούς οίκους ανά τον κόσμο. Στην Ελλάδα, έχει εργαστεί ως Chief Investment Officer της Eurobank καθώς και ως διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Asset Management. Έχει εργαστεί επίσης και σε καίριες θέσεις σε hedge funds του εξωτερικού με επενδύσεις δισ. στην παγκόσμια αγορά. Ο κ. Κοντόπουλος είναι κάτοχος τίτλων Ph.D., M.Phil., και M.A στα οικονομικά από το Columbia University και A.B., επίσης στα οικονομικά από το Harvard University. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.
Νικόλαος Μπακατσέλος
Ο Νικόλας Μπακατσέλος είναι ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της “Πυραμίς Μεταλλουργία Α.Ε.”. Υπήρξε Διευθύνων Σύμβουλος στην “Imperium ΑΕΕΧ” και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στην “Egnatia Bank Securities S.A.” καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος στην “Εκδοτική Βορείου Ελλάδος Α.Ε.”. Από τον Φεβρουάριο 2014 έως και τον Ιούνιο 2016 ήταν Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Attica Bank. Υπήρξε Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Διεθνούς Πανεπιστημίου έως τον Ιανουάριο 2014 και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΔΕ. Είναι Μέλος της Επιτροπής Στήριξης του ΕΚΕΤΑ και Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΣΒΕ. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου αρκετά χρόνια και τον Ιούνιο του 2010 εκλέχθηκε Αντιπρόεδρός του και Πρόεδρος της Επιτροπής Βορείου Ελλάδος. Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο University of Reading και έχει κάνει Μεταπτυχιακό στα Ναυτιλιακά, Εμπόριο και Οικονομικά στο City University Business School.
Συμεών Γ. Τσομώκος
Ο Συμεών Γ. Τσομώκος σπούδασε Νομικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ίδρυσε τις εταιρείες Συμεών Γ. Τσομώκος Α.Ε. στην Αθήνα το 1997 και TGI Group International στο Βελιγράδι το 2001, στις οποίες παραμένει Πρόεδρος με επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια.
Είναι ο ιδρυτής και Πρόεδρος του Οικονομικού Forum των Δελφών, ενός ανεξάρτητου και μη κερδοσκοπικού οργανισμού, ο οποίος στοχεύει στην προώθηση καινοτόμων ιδεών για βιώσιμη και ανταγωνιστική ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Είναι Επίτιμος Πρόξενος της Σερβίας στη Θεσσαλία, ενώ το 2006 ίδρυσε το Ελληνοσερβικό Εμπορικό Επιμελητήριο, στο οποίο προεδρεύει.
Είναι, επίσης, ο ιδρυτής του Ελληνο-Αμερικάνικου Επιχειρηματικού Συμβουλίου, του Ελληνο-Ουγγρικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου και του Ελληνο-Αιγυπτιακού Επιχειρηματικού Συμβουλίου.
Στο παρελθόν υπήρξε Σύμβουλος επί Εμπορικών Θεμάτων στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα (1973-1980) και Διευθύνων Σύμβουλος στο Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (1980-1997).
Τέλος, έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας και Ταμίας του Συμβουλίου Αμερικανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων με έδρα την Ευρώπη (1990-1993)και Γενικός Γραμματέας του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Τουρκίας (1993-1998).
Δημήτρης Καδής
Είναι κάτοχος MBA από το Warwick Business School.
Το 2003 ξεκίνησε να εργάζεται στη Pharmathen, κατέχοντας πολλές υψηλόβαθμες θέσεις στους τομείς της Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης, του Business Development και του Στρατηγικού Σχεδιασμού
Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Business Development η παγκόσμια παρουσία της Pharmathen επεκτάθηκε σε 65 χώρες.
Επί του παρόντος κατέχει τη θέση του CEO του Ομίλου.
Δημήτρης Κουτσός Κουτσόπουλος
Ο Δημήτρης Κουτσόπουλος είναι ο CEO της Deloitte Ελλάδας.
Είναι οικονομολόγος με πτυχίο Business Economics Cardiff Business School, University of Wales καθώς και μεταπτυχιακό σε International Business & Management και International Finance from the University of Westminster, London, UK.
Είναι μέλος του Association of Chartered Certified Accountants (FCCA) του Ηνωμένου Βασιλείου, Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής στην Ελλάδα της ΕΛΤΕ.
Είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Deloitte Central Mediterranean καθώς και μέλος της εποπτικής επιτροπής του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών.
Η επαγγελματική σταδιοδρομία του Δημήτρη ξεκίνησε στη Deloitte τον Σεπτέμβριο του 1998 όπου ξεκίνησε ως ελεγκτής.
Τον Μάρτιο του 2004 εντάχθηκε στο τμήμα Χρηματοοικονομικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών. Χάρη στη σημαντική του συμβολή στη δημιουργία και ανάπτυξη των τμημάτων συμβουλευτικών υπηρεσιών Υποστήριξης Συναλλαγών και Αναδιάρθρωσης, έγινε Partner του τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών το 2006.
Τον Ιούνιο του 2011, ανατέθηκε στο Δημήτρη η ηγεσία του ελληνικού τμήματος παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών. Έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς πελάτες, για λογαριασμό των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών και των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιριών.
Ο Δημήτρης διορίστηκε ως CEO της Deloitte Ελλάδας το 2015.
Γιώργος Μαργώνης
Ο Γιώργος Μαργώνης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, με χώρες ευθύνης την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα.
Έχοντας σπουδάσει Marketing και Διοίκηση Επιχειρήσεων, ξεκίνησε την καριέρα του σε εμπορικές θέσεις μεγάλων εταιρειών στην Ελλάδα, στους τομείς του marketing, της επικοινωνίας και των πωλήσεων.
Το 2001, εντάχθηκε στην οικογένεια της Παπαστράτος, όπου ανέλαβε σταδιακά θέσεις ευθύνης στο τμήμα Εμπορικών Λειτουργιών της εταιρείας, και, το 2009, ορίστηκε υπεύθυνος για τη στρατηγική πωλήσεων των αγορών της Ευρώπης στα κεντρικά της Philip Morris International στην Ελβετία. Στη συνέχεια, επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάστηκε ως Επικεφαλής των Τμημάτων Marketing και Πωλήσεων της Παπαστράτος, έως τον Μάιο του 2014 όπου ανέλαβε τη θέση του Γενικού Διευθυντή Πωλήσεων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας.
Από το 2017 μέχρι πρόσφατα, διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της PMI στη Βουλγαρία, οδηγώντας την σε σημαντική ανάπτυξη, ενώ, παράλληλα, συμμετείχε ενεργά στους τοπικούς και διεθνείς θεσμικούς φορείς της επιχειρηματικής κοινότητας.
Τον Μάρτιο 2023, ανέλαβε τα καθήκοντα του Διευθύνοντος Συμβούλου της Παπαστράτος για να οδηγήσει την εταιρεία στη Νέα Εποχή της, μετά τη νέα μεγάλη επένδυση 200 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, με 300 νέες θέσεις εργασίας και συνολική αξία εξαγωγών 300 εκατ. ευρώ.
Μιχάλης Στασινόπουλος
Ο Μιχαήλ Στασινόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών (1985) και κάτοχος Πτυχίου Διοίκησης Επιχειρήσεων από το London School of Economics (1989), με μεταπτυχιακές σπουδές στα Ναυτιλιακά, στο Διεθνές Εμπόριο και στα Χρηματοοικονομικά στο City University of London.
Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της VIOHALCO SA από το 2013. Διατέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΒΑΛ Α.Ε. για 11 χρόνια. Είναι μέλος του Δ.Σ. της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ. Συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος – ΒΙΟΧΑΛΚΟ.
Αλέξανδρος Αγγελόπουλος
Ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Aldemar Resorts, μία από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές αλυσίδες στην Ελλάδα. Δραστηριοποιείται στην οικογενειακή επιχείρηση από το 1995, ενώ παράλληλα διατηρεί συμμετοχική δράση σε διάφορους οργανισμούς και επαγγελματικές ενώσεις ενασχολούμενος συστηματικά με την εφαρμογή νέων ιδέες και πολιτικών τόσο στο χώρο του τουρισμού αλλά και στον ευρύ επιχειρηματικό κόσμο.
Το 2018, εντάχθηκε στην Επιτροπή του νεοσύστατου κέντρου βιωσιμότητας Sustainability Development Center on Governance and Public Law ενώ παράλληλα αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του επίσης νεοσύστατου Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας. Μέχρι και το 2017, ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος ήταν Μέλος του ΔΣ & Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΞΕΕ ενώ το 2018, εκλέχτηκε εκ νέου στο ΔΣ εκπροσωπώντας τα πέντε αστέρων ξενοδοχεία Κρήτης και Γενικός Γραμματέας στην Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου. Είναι Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Νέων Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) καθώς και Αντιπρόεδρος στο Ευρασιατικό Συμβούλιο (GEBC). Επίσης, από το 2010, κατέχει τον τίτλο του επίτιμου Πρόξενου της Ουκρανίας για την Πελοπόννησο.
Τα τελευταία χρόνια, στηρίζει έμπρακτα νέα ανερχόμενα στελέχη να αποκτήσουν ένα πιο ξεκάθαρο όραμα για το μέλλον, είτε μέσα από συνεργασίες με ακαδημαϊκούς φορείς στο ρόλο του μέντορα, είτε μέσα από ομιλίες του σε μεγάλα συνέδρια, πανεπιστήμια και σχολές.
Ο Αλέξανδρος Ν. Αγγελόπουλος γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης (Boston University) και στη συνέχεια Διεθνές Management στο μεταπτυχιακό τμήμα του Boston College. To 2008, ολοκλήρωσε με επιτυχία το εκπαιδευτικό πρόγραμμα PDP του New York Cornell University.
Συμβουλευτική Επιτροπή
Βασίλειος Καφάτος
O Βασίλης Καφάτος είναι Partner (Εταίρος) της Deloitte και επικεφαλής Στρατηγικής. Είναι o Growth Leader της Deloitte στην Ελλάδα και Πρόεδρος του Deloitte Alexander Competency Center. Διαθέτει σημαντική συμβουλευτική εμπειρία σε διάφορους κλάδους της οικονομίας. Ειδικεύεται σε θέματα ανάπτυξης εταιρικής και ψηφιακής στρατηγικής, ανασχηματισμού επιχειρηματικού μοντέλου, χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης, συγχωνεύσεων & εξαγορών και λειτουργικής βελτίωσης. Είναι Έφορος (Trustee) του Διοικητικού Συμβουλίου του Κολλεγίου Ανατόλια, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Είναι πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το University of Texas at Austin (MBA in Corporate Strategy) και μεταπτυχιακών διπλωμάτων στην Ηγεσία Επιχειρήσεων από το Institute for Management Development (IMD) – Lausanne.
Τάσος Ιωσηφίδης
Ο Τάσος Ιωσηφίδης είναι εταίρος (Partner) στον παγκόσμιο οργανισμό της ΕΥ (Ernst & Young) από το 2005 και Επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων, Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών, ΕΥ Ελλάδος & ΝΑ Ευρώπης. O κος Ιωσηφίδης διαθέτει πάνω από 27 έτη εμπειρία στην παροχή υπηρεσιών χρηματοοικονομικού συμβούλου σε διάφορους κλάδους και έχει ηγηθεί πολύ σημαντικών συμβουλευτικών έργων και εταιρικών συναλλαγών στην Ελλάδα και σε χώρες της Ν.Α. Ευρώπης συμπεριλαμβανομένων Αποτιμήσεων, εξαγορών & συγχωνεύσεων, ιδιωτικοποιήσεων, ΣΔΙΤ, χρηματοδοτήσεις επενδύσεων καθώς και εργασίες Επενδυτικής Συμβουλευτικής που σχετίζονται με την άντληση Χρηματοδότησης (Corporate & Project Finance) συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων μέσω Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και εργαλείων απευθείας χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κος Ιωσηφίδης έχει επίσης διατελέσει σύμβουλος οργανισμών και συνδέσμων που στηρίζουν την επιχειρηματικότητα, όπως το ΣΕΒ και το ΕΒΕΑ σε θέματα που αφορούν στις ΜμΕ, όπως Μεγέθυνση (scale up), χρηματοδότηση & εξαγωγές, καθώς και της Endeavor και ΘΕΑ, υποστηρίζοντας συμβουλευτικά νεοφυείς και δυναμικά αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις.
Είναι εκλεγμένο μέλος του ΔΣ του ΕΒΕΑ από το 2017, κάτοχος διπλώματος Πολιτικού Μηχανικού από Πανεπιστήμιο Πατρών, και MBA από το University of Stirling, του Ηνωμένου Βασιλείου. Επίσης έχει λάβει εξειδικευμένη επαγγελματική εκπαίδευση σε θέματα Εταιρικής στρατηγικής στο Harvard Business School, Εταιρικής Χρηματοοικονομικής από Insead, Paris και εξαγορών & συγχωνεύσεων στο Andersen Training Center, Chicago.
Χρυσός Καβουνίδης
Ο Χρυσός Καβουνίδης είναι μέλος της BCG από το 2011 και δραστηριοποιείται στον χώρο των Χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με ιδιαίτερη εξειδίκευση στη διακυβέρνηση και τον οργανωτικό μετασχηματισμό. Έχει εκτεταμένη διεθνή εμπειρία στην αναπτυξιακή στρατηγική, στον λειτουργικό μετασχηματισμό, στην βελτιστοποίηση του κόστους, στο σχεδιασμό και την εφαρμογή πελατο-κεντρικών στρατηγικών. Πριν από τη BCG, η συμβουλευτική εμπειρία του εστιαζόταν σε βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης μεγάλων έργων με Blue Chip εταιρείες όπως η Airbus, Vodafone, Visa Europe. O Χρυσός είναι Μηχανολόγος, κάτοχος MEng και PhD του Imperial College στο Λονδίνο.
Χρήστος Καμπόλης
Ο Χρήστος Καμπόλης είναι Επικεφαλής Οικονομολόγος στο Κέντρο Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας του IMD όπου διαχειρίζεται τις εκδόσεις των κατατάξεων ανταγωνιστικότητας και πιο πρόσφατα του Δείκτη Smart City. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λονγκ Μπιτς, και διδακτορικού από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στη Σάντα Μπάρμπαρα. Έχει διδάξει στο Yale, όπου ήταν επίσης εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Χρηματοοικονομικών στο Yale School of Management, στο UNC Kenan-Flagler Business School, και ήταν Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο ALBA Graduate Business School-ACG.
Ηλίας Λεκκός
Ο κ. Ηλίας Λεκκός είναι Chief Economist του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς. Είναι επίσης Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). O κ. Λεκκός ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στην Τράπεζα της Αγγλίας το 1998, αρχικά στο τμήμα Ανάλυσης Χρηματαγορών και Κεφαλαιαγορών, στη συνέχεια στη Μονάδα Διαχείρισης Διαθεσίμων και τέλος στην Διεύθυνση Εποπτείας του Τραπεζικού συστήματος. Στη συνέχεια ο κ. Λεκκός μετακινήθηκε διαδοχικά στην HBOS Treasury Services και στο τμήμα Δομημένων Ομολόγων στην Standard & Poor’s. Στα τέλη του 2005 επέστρεψε στην Ελλάδα και ως τον Μάιο του 2007 εργάστηκε στην Eurobank-EFG. Έχει σπουδάσει οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει master από το Πανεπιστήμιο του Warwick και διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Lancaster. Επιστημονικές του εργασίες έχουν δημοσιευτεί στα Journal of Fixed Income, Journal of Derivatives, Journal of Banking and Finance, Journal of Empirical Finance, Journal of Future Markets και Journal of Forecasting.
Παναγιώτης Λιαργκόβας
Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας έλαβε το πτυχίο του στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές και Διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Clark της Μασαχουσέτης. Έχει υπάρξει υπότροφος του αμερικανικού προγράμματος Fulbright, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μπάκαλα και του Πανεπιστημίου Clark ως διδάσκων βοηθός Καθηγητή. Έχει διδάξει στο εξωτερικό στα Πανεπιστήμια Clark και Bologna και στην Ελλάδα στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πατρών και Κρήτης. Έχει επίσης διδάξει για περίπου 19 χρόνια στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Έχει εργαστεί ως ασκούμενος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Διεύθυνση των Διαρθρωτικών Ταμείων), ως ειδικός σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομικών, στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Δήμο Αθηναίων και ως Διευθυντής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Κατά την περίοδο 2013-2018 ήταν επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Σήμερα είναι Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών και του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας. Είναι επίσης Jean Monnet Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ειδικεύεται στη διεθνή και ευρωπαϊκή οικονομία, τη νομισματική πολιτική, την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη και πολιτική. Το ερευνητικό του πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα διεπιστημονικό, συνδυάζοντας οικονομικά, διεθνές εμπόριο και χρηματοδότηση, στρατηγική, κοινωνικά ζητήματα, διοίκηση και επικεντρώνεται κυρίως σε δύο περιοχές: την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας). Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 100 άρθρα σε διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά και έχει εκδώσει περισσότερα από 20 βιβλία. Το τελευταίο του βιβλίο κυκλοφόρησε το 2018 από τις εκδόσεις ΤΖΙΟΛΑ με τίτλο «ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ. Ιστορία, Θεσμοί, Πολιτικές».
Δημήτρης Μαλλιαρόπουλος
Ο Δημήτρης Μαλλιαρόπουλος είναι επικεφαλής οικονομολόγος και Διευθυντής Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος. Είναι επίσης καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και μέλος του Economic Policy Committee (EPC) και του Economic Development Review Committee (EDRC) για την Ελλάδα του ΟΟΣΑ. Πήρε το διδακτορικό του από το Freie Universitaet Berlin και δίδαξε στο παρελθόν στα πανεπιστήμια Brunel, London Metropolitan και Freie Universitaet Berlin.
Έχει μακρά εργασιακή εμπειρία στην Deutsche Bundesbank, την Invesco, την Eθνική Τράπεζα και την Eurobank. Για περισσότερο από δέκα χρόνια υπηρέτησε ως μέλος και πρόεδρος στο Economic and Monetary Affairs Committee της European Banking Federation.
Η ακαδημαϊκή του έρευνα επικεντρώνεται στην αποτίμηση αξιογράφων, την τραπεζική, την εφαρμοσμένη χρηματοοικονομική και την μακροοικονομική. Τα άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ακαδημαϊκά περιοδικά κύρους όπως το Journal of Business, Journal of Banking and Finance, Journal of Empirical Finance, Journal of International Money and Finance κ.ά.
Γιώργος Παγουλάτος
Ο Γιώργος Παγουλάτος είναι Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης στη Bruges. Είναι Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) από το 2019, και διετέλεσε Αντιπρόεδρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΙΑΜΕΠ από το 2013. Είναι Σύμβουλος Ευρωπαϊκών θεμάτων της Προέδρου της Δημοκρατίας από το 2020, και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του European Policy Centre (EPC) στις Βρυξέλλες από το 2015. Έχει διατελέσει μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας (2010-13), Πρόεδρος της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΕΠΕΕΣ), και μέλος διοικητικών συμβουλίων επιστημονικών ενώσεων και φορέων της κοινωνίας πολιτών. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και κατέχει Μάστερ και Διδακτορικό Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (1997), όπου φοίτησε ως Rhodes scholar. Διετέλεσε ερευνητικός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ (1998-99) με αντικείμενο τη Συγκριτική Οικονομική Πολιτική. Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά, και έχει συγγράψει, μόνος ή από κοινού, έξι βιβλία. Η μονογραφία του Greece’s New Political Economy: State, Finance and Growth from Postwar to EMU (Oxford St. Antony’s Series, Palgrave Macmillan, 2003) βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Διετέλεσε Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Σύμβουλος των Πρωθυπουργών Λουκά Παπαδήμου και Παναγιώτη Πικραμμένου (2011-2012). Αρθρογραφεί τακτικά από το 2007 στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Καθημερινή. Δηλώσεις και συνεντεύξεις του φιλοξενούνται συχνά στα διεθνή ΜΜΕ.