«Ο Ευρωπαϊκός Δείκτης RCI (Regional Competitive Index) επιβεβαιώνει τις ανισότητες και τις διαφορές ανάμεσα στις Περιφέρειες παρότι η εθνική νομοθεσία είναι ίδια. Είναι χρήσιμο και κρίσιμο να υπάρξουν συνέργειες μεταξύ των Περιφερειών ώστε να διαχυθούν οι καλές πρακτικές και να συζητηθούν κάποια «μαθήματα» που προέκυψαν». Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στην 8η διαδικτυακή συζήτηση του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδος με θέμα «Οι Περιφέρειες ως Ατμομηχανή Ανάπτυξης της Ελλάδας».
Η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, Νίκη Δανδόλου, διευκρίνισε διάφορα σημεία σχετικά με τα ΕΣΠΑ, τονίζοντας ότι δεν αποτελούν πανάκεια αν δεν σχεδιάζουμε δράσεις, οι οποίες θα συμβάλλουν πραγματικά στη βελτίωση της παραγωγικότητας της Ελλάδας και θα προκύπτουν ως αποτέλεσμα ενός ευέλικτου στρατηγικού προγράμματος.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, τόνισε ότι οι Περιφέρειες μπορούν να αποτελέσουν τον βατήρα για να πραγματοποιηθεί ένα άλμα στην παραγωγικότητά τους, επισημαίνοντας κι εκείνος με τη σειρά του ότι το ζητούμενο δεν πρέπει να είναι μόνο η απορρόφηση των κονδυλίων αλλά η προστιθέμενη αξία που παράγεται μέσα από τις χρηματοδοτούμενες δράσεις.
Ο καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δρ Δημήτρης Κουρέτας, αναφέρθηκε στην πληθώρα των συνεργασιών του πανεπιστημίου με την επιχειρηματική κοινότητα, διότι, όπως είπε, κάνουν πράξη την 3η αποστολή του πανεπιστημίου, που είναι η συμμετοχή τους στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Πρότεινε τη συνεργασία και με το Συμβούλιο, ώστε τα πανεπιστημιακά ερευνητικά προγράμματα να διαχυθούν στους παραγωγούς όλων των περιφερειών, να αξιοποιηθούν και να προσδώσουν αξία στις καλλιέργειες.
Τη συζήτηση συνόψισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Σίμος Αναστασόπουλος, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία να διοργανώσει, μέσα από ένα Μνημόνιο Κατανόησης με τις Περιφέρειες, δράσεις για τη διάχυση των καλών πρακτικών και των ερευνητικών έργων με την τοπική παραγωγή, την εις βάθος κατανόηση των απαιτήσεων του ΕΣΠΑ και της δημιουργίας ενός μηχανισμού συγκέντρωσης των προκλήσεων για την έγκαιρη επίλυσή τους.
Κλείνοντας, η γενική διευθύντρια του Συμβουλίου, δρ Βενετία Κουσία, επανέλαβε την κοινή πεποίθηση των συμμετεχόντων ότι η ανταγωνιστικότητα στηρίζεται στην πολιτική βούληση, αλλά πρέπει να συνοδεύεται τόσο από τολμηρές αποφάσεις όσο και από συνετή διακυβέρνηση. Όπως είπε, οι έννοιες-κλειδιά όπως η Ομάδα, η Εμπιστοσύνη, η Αξιολόγηση και η Ευελιξία παραμένουν από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες προκειμένου να μετεξελιχθούν οι περιφέρειες σε γέφυρες για τη νέα εποχή.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο www.capital.gr