Είναι οι λέξεις που μας απομακρύνουν από τη συνεννόηση ή οι έννοιες που κρύβουν;
Πώς να συνομιλήσουμε και να έρθουμε σε επαφή με τον «άλλον» όταν μερικές ή πολλές φορές η σημασία των λέξεων είναι απαγορευτική για τη συνεννόηση;
Ποιοι είναι αυτοί οι όροι που επηρεάζουν τον Κοινωνικό Διάλογο και τον απομακρύνουν από την ειλικρινή κατάληξη των εργασιών ανάμεσα στους εργοδότες, τους εργαζομένους και το κράτος;
Η στήλη αυτή αποτελεί έναν τόπο συνεννόησης, έναν κόμβο μάθησης, ένα τραπέζι διαλόγου για να ερμηνεύσουμε, να αποσαφηνίσουμε, να αναθεωρήσουμε και να διακρίνουμε ομοιότητες και διαφορές λέξεων ή όρων που χρησιμοποιούμε καθημερινά και πάντα με αυθεντικότητα.
Οι όροι που αναλύονται προέρχονται από το «Γλωσσάρι για την Αγορά Εργασίας. Οι λέξεις πίσω από τον διάλογο» της Δρ Βενετίας Κουσία, από τις Εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ 2023.
εισροές [input] = Οι εισροές χρειάζεται να αξιολογούνται ως προς το παραγόμενο αποτέλεσμα (δηλαδή με τις εκροές). Σε ένα σύστημα που καθορίζεται μόνο από τα καθήκοντα και την τήρηση των διαδικασιών και όχι από την αναγνώριση και κάλυψη των επιθυμιών του πολίτη δηλαδή την επίτευξη του τελικού στόχου για τον ωφελούμενο από την κάθε διαδικασία, συχνά παρατηρούμε ανισότητα ανάμεσα στις δαπάνες και στο παραγόμενο αποτέλεσμα. Αν μιλάμε για ιδιωτική οντότητα περιμένουμε πάντα οι εισροές να παράγουν μεγαλύτερες εκροές κι αν αυτό δεν γίνεται διορθώνεται άμεσα. Κάτι τέτοιο σε μια οικονομία δεν είναι πάντα εύκολο να διορθωθεί γρήγορα ακόμη κι αν διαπιστωθεί. Πολλές φορές η διόρθωση αντιβαίνει με μια παγιωμένη κουλτούρα ψηφοθηρίας ή και κεκτημένης ταχύτητας με βάση τα στερεότυπα και τις αντιλήψεις του παρελθόντος. Στις ανταγωνιστικές οικονομίες είναι ξεκάθαρο ότι αξιολογείται η παραγωγή προστιθέμενης αξίας, ώστε να παράγονται πλεονάζουσες εκροές και να διοχετεύονται προς όφελος του κοινωνικού κράτους (υγεία, εκπαίδευση κλπ.). Και στην περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό να αξιολογούνται οι διαδικασίες με δυνατότητα ταχείας αναθεώρησης.
εκροές [outflows] = Οι εκροές αναφέρονται στα αποτελέσματα συγκεκριμένων δράσεων και είναι σημείο που στην Ελλάδα συχνά παραγνωρίζεται και δεν αξιολογείται με τη συχνότητα και τη συστηματικότητα που απαιτείται. Έτσι, συχνά παρατηρούμε να έχουμε δαπανήσει ή επενδύσει πολλά περισσότερα από το αποτέλεσμα που αναμέναμε. Δηλαδή οι εκροές ήταν μικρότερες. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η εξέλιξη της καινοτομίας στην Ελλάδα όπως εμφανίζεται στον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας (GII) όπου στη γενική κατάταξη βελτιώθηκε κατά 4 μονάδες αλλά το χάσμα ανάμεσα στις εισροές-εκροές εκτινάχθηκε στις 21 μονάδες από 12 που ήταν το 2020 (Global Innovation Index, 2022).
Πηγή: morningview.gr