Το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας διοργανώνει την 8η Διαδικτυακή Συζήτηση Δράσης, Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 18.30-20.00μμ., με θέμα «Οι Περιφέρειες ως Ατμομηχανές Ανάπτυξης».
Ομιλητές οι Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκη Δανδόλου, Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Δημήτρης Κουρέτας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Σίμος Αναστασόπουλος δήλωσε σχετικά: «Το Συμβούλιο συνεχίζει την προσπάθεια να ανοίγει τη συζήτηση σε καίριους τομείς που αναδεικνύουν τις ευκαιρίες της οικονομίας αλλά και των επί μέρους κλάδων της να τεθούν σε βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης και να βελτιώσουν την ανταγωνιστική θέση τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην παγκόσμια αγορά. Είναι σαφές ότι για τα επόμενα χρόνια οι περιφέρειες,αξιοποιώντας τα δυνατά τους σημεία που είναι διαφορετικά για την κάθε μία, θα αποτελέσουν τοβασικό πυλώνα στήριξης και ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας».
Με το Ταμείο Ανάκαμψης να έχει τον κύριο λόγο στην αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδος για την επόμενη πενταετία (τουλάχιστον) αντιλαμβανόμαστε ότι η προτεραιοποίηση και οι επιλογές των περιφερειών πρέπει να εναρμονίζονται μεταξύ των με βάση ένα εθνικό σχέδιο ελκυστικό προς τις επενδύσεις.
Ενδεικτικά τα σχέδια δράσης που μπορούν να επιλέξουν οι Περιφέρειες αφορούν:
1. Την ενίσχυση της ελκυστικότητας της περιφέρειας σύμφωνα με τα κριτήρια των επενδυτών (πχ Kearney FDI Confidence Index, όπως παρουσιάστηκε στην 7η Εκδήλωση)
2. Την τυποποίηση των παρεχόμενων σύγχρονων πολιτικών και διαδικασιών που διευκολύνουν την εγκατάσταση των επενδυτών (π.χ. δημιουργία blueprint διαδικασιών)
3. Την αποτελεσματική διασύνδεση της εκπαιδευτικής κοινότητας με την επιχειρηματικότητα (πχ δημιουργία Κέντρων Ικανοτήτων σε κάποιον από τους τομείς που έχουν αναδειχθεί ως προτεραιότητες)
4. Την διασύνδεση της επιχειρηματικής κοινότητας με την αγορά εργασίας
5. Την δημιουργία στέρεης γέφυρας επικοινωνίας και κατανόησης ανάμεσα στην Κεντρική Κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση (π.χ. επιλογή συγκεκριμένων δράσεων με διαφορετικά κριτήρια για κάθε περιφέρεια σύμφωνα με τον RCI)
6. Τη δημιουργία δικτύου συνεργασίας ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς για την απρόσκοπτη και ταχεία αναμετάδοση της πληροφορίας, της γνώσης και της εμπειρίας με στόχο την επιτάχυνση και πολλαπλασιασμό των καλών πρακτικών.
Το link για τη σύνδεση στην εκδήλωση: https://zoom.us/j/99671561160
Meeting ID: 996 7156 1160 Passcode: 836431
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο www.capital.gr